mandag 7. februar 2011

Vanskeleg debatt om språk

Samisk er ikkje lett å svelgje i Bodø heller
Det skal ikkje vere lett å drøfte spørsmål knytt til symbol, identitet og etnisitet. Når du gjør det trør du samstundes på kjenslene til folk og det kan slå ut i alle retningar. Først viser Bodø sin rausheit overfor det samiske ved å sette eit dobbelt skilt ved innkjøringa til byen. Bådåddjo står det også, i tillegg til Bodø. Ja, ja tenkte eg, så visste vi det. Bodø heiter det på Lulesamisk. Enkelt og lærerikt tenkte eg, men så feil kan ein ta. Først vart det krig frå dei som meinte Bodø var Bodø, basta! Deretter kom den marginaliserte samiske språkgruppa Pitesamane på banen. Byen heiter Buvda på det språket, og Bodø ligg i kjerneområdet for Pitesamane. Så var helvete laus. Berre hør på argumentasjonen:

"Jeg for min del synes vi burde få ett Bodø-skilt på arabisk, det vil være minst like naturlig som å ha det på samisk. Det er tross alt et folkeslag som har satt et større preg på byen enn samene, og er mer synlige både i politikken og kulturlivet enn både lulesamer og pitesamer tilsammen."

Ja for arabisk er jo eit kjerneområde i Salten?


Og denne: "Det er helt utrolig at samene i det hele tatt får ha et samisk skilt i Bodø. Begge de samiske navnene er oppkonstruert i nyere tid pga samene ikke hadde noe navn på Bodø. Likevel hevder de det er et samisk område. Når skal denne galskapen stoppe."

Ja for bokmål er jo eit naturleg språk, og det danske namnet Bodø er jo sjølvsagt skapt av naturen sjølv, eller Gud, eller noka anna naturleg?

Verre vart det etterkvart:
"Send samene og alt de representerer til Sibir, så får vi slutt på galskapen!" og "Samene er et fornuftig og praktisk folkeslag som ikke ønsker djevelske ord i sitt vokabular. Ellers er de fullstendig klar over at Muhammed egentlig var en utstøtt rein."

Høgdepunktet var likevel denne:
"Fjern hele møkka skiltet, det skal kun skiltes på Norskt i Norge……… Bodø er og blir Bodø og ikke Båsdfklmrfgnlkgknjvr eller hva faen disse samene nå vil kalle det."

Ja, ja, det skal ikkje vere enkelt med språk i Noreg, men det veit jo vi målfolk alt om. Norske namn er det jo for all del ikkje snakk om å bruke i Tromsø, Vardø, Vadsø og Bodø. Der får vi sette vår lit til Harstad og Narvik som aldri vart fordanska slik "Bodøen" vart.

2 kommentarer:

  1. Skiltinga er eit fint høve til å få fram haldningar som slumrar i folkedjupet - ingenting kan få det til å blåse så friskt som ein debatt om stadnamn. Om bodøværingane gjer som kåfjordingar og aunfolket ved Harstad, kan vi vente oss hardare skyts i form av jakt på vegskilt med hagle. Men eg set min lit til at bodøværingar står seg litt betre når det gjeld å gje uttrykk for sinnsstemningar enn broderfolk i nord.

    SvarSlett
  2. Trur dette er som i spørsmålet om norsk eller dansk-norsk, vane. Vane er så sementert at folk klarer ikkje tenkje klart.

    SvarSlett